Brystkræft scan

Kreftbehandling kurerer brystkreft på 11 dager

Ved å behandle med en kombinasjon av to allerede kjente legemidler er det lykkes britiske leger å kurere særlig aggressiv brystkreft på bare 11 dager, og nå er håpet at denne kreftbehandlingen helt kan erstatte kjemoterapi.

22. mars 2016 av Jakob Priess

En kombinasjon av to kjente legemidler skaper i disse dager stor spenning innenfor kreftbehandling.

Det skjer etter at det er lykkes britiske leger å redusere og til og med kurere brystkreft hos kvinner som ventet på operasjon, skriver britiske BBC.

Resultatene ble offentliggjort på European Breast Cancer Conference 11. mars i år, og eksperter betegner resultatene som "dramatiske".

Suksessfull kreftbehandling på 11 dager

De britiske legene behandlet med en kombinasjon av legemidlene lapatinib og Herceptin.

Egentlig undersøkte de bare muligheten for å bremse særdeles aggressiv brystkreft i perioden mellom diagnostiseringen og den påfølgende operasjonen og kjemoterapien, men resultatene var forbløffende.

I alt behandlet de 66 kvinner med kreftknuter på mellom 1 og 3 cm, og hos 7 forsvant kreftknuten helt, mens den hos ytterligere 11 ble redusert til under 5 mm i størrelse.

I flere tilfeller dukket kvinnene opp til avtalt operasjon etter bare 11 dagers kreftbehandling, og da kunne kirurgen konstatere at det ikke var noe å operere bort.

Ekstremt lovende for kreftbehandling

Den spesielt aggressive brystkreften opptrer hos hver tiende brystkreftpasient og skyldes proteinet HER2, som forårsaker kreftknuter som er særlig resistente mot kreftbehandling.

"Disse resultatene er ekstremt lovende hvis de viser seg holdbare, og dette kan være første skritt mot en helt ny måte å behandle HER2-positiv brystkreft på," sier professor Arnie Purushotham ved Cancer Research UK.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: