nb_u13 Angelina

Kreft overlister Angelina-operasjon

Hollywoodstjernen Angelina Jolie bærer et unikt gen som øker risikoen for kreft i eggstokker og bryster. Å få operert bort organer er likevel ingen garanti mot sykdommen.

25. mars 2015 av Julie Hjerl Hansen

For to år siden valgte filmstjernen Angelina Jolie å få fjernet begge brystene for å unngå brystkreft. Nå har stjernen også valgt å fjerne eggstokkene og egglederne.

Angelina Jolie bærer genet BRCA 1, som gir markant økt kreftrisiko. Legen anslo at hun i løpet av sin levetid hadde 87 prosents risiko for å utvikle brystkreft og 50 prosents risiko for å utvikle kreft i eggstokkene og egglederne.

Operasjon er ingen garanti mot kreft

En del kvinner som får konstatert at de bærer gener som øker risikoen for brystkreft og kreft i eggstokkene, velger i likhet med Jolie å få fjernet organene.

Men selv om inngrepet reduserer risikoen, er operasjon ingen garanti mot kreft.

Hvis en kvinne får fjernet brystene forebyggende, vil mikroskopiske rester av brystvev bli igjen, og der kan kreft utvikle seg.

En undersøkelse av cirka 100 kvinner som har fått fjernet brystene forebyggende, viste at tre utviklet brystkreft. Andre undersøkelser viser samme tendens.

Umulig å kreft-screene brystopererte

Kvinner som velger å få fjernet brystene forebyggende, mister dessuten muligheten for å bli screenet fordi det ikke er utviklet effektive teknikker til å screene brystopererte kvinner for forstadier til brystkreft.

Når en kvinne merker en kul i brystet og får konstatert kreft, har hun allerede vært syk lenge. Det tar minst 20 år å utvikle brystkreft, og andre kreftformer kan bruke enda mer tid.

Forskerne fokuserer på å forebygge kreft

De siste årene har legene derfor begynt å skifte fokus. I stedet for bare å behandle svulstene, vil de forhindre at de overhodet oppstår:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: