immunterapi

Ny immunterapi lærer kroppen å angripe og kurere kreft

Behandling med såkalt immunterapi har vist seg å være et effektivt våpen mot kreft. Kroppens immunforsvar rustes til å angripe kreftcellene, og på bare få uker forsvinner store svulster sporløst.

5. januar 2016 av Anne Lykke og Gorm Palmgren

En rekke nye stoffer – kjent under samlebetegnelsen immunterapi – pipler frem på medisinhyllene i sykehusene. Medisinen styrker pasientens immunforsvar slik at kroppen selv kan drepe kreftsvulstene.

Allerede nå har leger kurert pasienter med bl.a. blodkreft med de nye, smarte behandlingsformene – og i ett tilfelle forsvant en centimeterstor svulst av føflekkreft på få uker.

Immunterapi gir kroppen en hånd

Immunterapi retter seg, i motsetning til kjemoterapi og stråling, ikke mot kreftcellene. I stedet stimulerer behandlingen immunforsvaret slik at kroppen selv kan bekjempe kreftcellene.

Immunforsvaret burde i teorien kunne drepe kreftceller uten hjelp, på samme måte som det gjør med fiendtlige bakterier og virus.

Men kreftceller er svært vanskelige å få bukt med fordi de beskytter seg mot angrep fra immunforsvaret på flere måter. Immunterapi avvæpner kreftcellene slik at kroppens soldater igjen kan drepe dem effektivt.

En kvinne med en ca. fem cm stor svulst av føflekkreft under brystet ble behandlet med immunterapi. Tre uker etter behandlingen var svulsten forsvunnet og hadde etterlatt et gapende hull. Klikk for stort bilde.

Kroppen lærer å gjenkjenne kreft

En av de mest brukte formene for immunterapi heter T-celleterapi. T-celler utgjør en viktig del av immunforsvaret og har mange forskjellige oppgaver, bl.a. å gjenkjenne og drepe kreftceller.

I T-celleterapi finner legene de T-cellene hos pasienten som er best til å destruere kreften, kopierer dem opp til en hær på flere milliarder og sprøyter dem inn i pasienten igjen. Denne strategien har i mange tilfeller reddet liv.

Fremskreden kreft forsvinner

Michal Besser ved Tel Aviv University i Israel testet i 2013 T-celleterapi på 57 pasienter med fremskreden føflekkreft. Hos 40 % av dem var kreftsvulstene etter tre år fremdeles markant mindre, og hos 9 % forsvant alle spor av kreften.

Også tarmkreft kan kureres med T-celleterapi. Det viste kinesiske forskere ved The Affiliated Hospital of Guiyang Medical College i 2015. To år etter behandlingen var 56 % av pasientene fortsatt i live, mens det blant kontrollgruppen, som ikke hadde fått immunterapi, bare var 18 % overlevende.

Stort potensial for immunterapi

T-celler kan også hjelpes på vei med såkalte monoklonale antistoffer, som binder seg til et bestemt sted på T-cellene. Antistoffene virker som en beskyttende kappe på T-cellene slik at kreftcellene ikke kan svekke dem.

Med de mange nye og lovende formene for immunterapi håper legene snart å kunne ramme alle krefttyper hardt og effektivt.

Immunterapi står ikke alene i kampen mot kreft

Det er andre kreftbehandlinger enn immunterapi på trappene for øyeblikket, og én av dem er nanobehandling med målsøkende gullpartikler. Les om behandlingsformen som bl.a. har kurert halskreft hos mus:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: