tåknogle topbillede

Forskere finner hittil eldste tilfelle av kreft

Funnet av en 1,7 millioner år gammel tåknokkel i en jordhule rokker ved oppfattelsen av kreft som en konsekvens av vår moderne livsstil.

4. august 2016 av Nanna Vium

Mennesket har kjempet mot kreften i nesten to millioner år.

Det er funnet av en 1,7 millioner år gammel tåknokkel som tyder på dette. Den ble funnet under utgravingen av en jordhule i nærheten av Johannesburg i Sør-Afrika.

Knokkelen viser tegn på en spesielt aggressiv form for skjelettkreft som kalles osteosarkom. Det er det eldste tilfellet av kreft som er funnet.

Kreftutløsere er eldgamle

Den nye oppdagelsen kan gi et viktig innblikk i årsakene til kreft. Noen slike årsaker kan ligge langt tilbake i vår evolusjonære fortid.

Det forteller en av forskerne som står bak studien – Edward Odes fra University of Witwatersrand i Sør-Afrika.

– Du kan spise steinalderkosthold og leve i et så miljø som er så rent som du kan. Men risikoen for å utvikle kreft er eldgammel. Det er i oss uansett hva vi gjør, sier han til nationalgeographic.com.

3D-teknologi avslørte kreft

Forskerne brukte en svært avansert form for 3D-teknologi for å finne tegn på kreft i den nesten to millioner år gamle knokkelen.

Analyser av 3D-bilder av knokkelens indre avslørte en rekke blomkålformede områder med høyere tetthet. Det er et tegn på at dette tidlige mennesket var rammet av osteosarkom – en type skjelettkreft som i dag først og fremst rammer barn og eldre.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: