Alkohol cancer

Alkohol direkte årsak til syv typer av kreft

Koblingen mellom alkohol og kreft har vært debattert lenge. Nå viser en ny studie at over en halv million mennesker dør hvert år av kreft forårsaket av alkohol.

26. juli 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Det kommer neppe som noen overraskelse at alkohol er skadelig for leveren.

Men visste du at små mengder alkohol også øker faren for kreft i munn, hals, spiserør, strupehode, tykktarm, bryst og lever?

Det er forskeren Jenny Connor fra University of Otago, New Zealand, som har pløyd seg gjennom en stor bunke av internasjonale studier. Hun har kommet fram til en oppsiktsvekkende konklusjon.

En halv million døde

Alkohol er skyld i 5,8 prosent av alle kreftdødsfall. Det vil si at en halv million mennesker kunne ha unngått en dødelig kreftsykdom hvis de hadde unngått alkohol.

Å finne den direkte årsaken til kreft er ikke noen helt enkel oppgave, og derfor er forskerne ofte forsiktige med å konkludere.

Studier har det imidlertid ikke skortet på, men å kombinere dem og komme med trygge konklusjoner er både vanskelig og arbeidskrevende.

Det er det Connor har fått til, og forskningen er publisert i det anerkjente tidsskriftet Addiction.

Gjennombrudd

Studien får positiv omtale hos World Cancer Research Fund, som lenge har mistenkt alkohol for å være farligere enn det som har vært mulig å bevise.

– Vi har nå solid dokumentasjon for at alkohol er direkte knyttet til svært mange tilfeller av uhelbredelig kreft, sier Susannah Brown, som er forskningssjef i organisasjonen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: