nb_u45 fluvacc

Influensavaksine består av kastrert virus

Stadig flere slipper unna vinterens hoste, snørr, feber og vondt i halsen ved å la seg vaksinere mot influensa. Selve vaksinen skapes fra et dyrket virus som er uskadeliggjort.

6. november 2014 av Carsten Nymann

Hvert år – hele ni måneder før influensasesongen setter inn – velger verdens helseorganisasjon, WHO, fire varianter av influensa som sannsynligvis vil florere blant store deler av verdens befolkning.

Ut fra disse fire syntetiseres vaksiner som det tar opptil seks måneder å fremstille. Hovedbestanddelen i alle influensavaksiner er nemlig dyrket influensavirus.

Influensa dyrkes i hønseegg

Ifølge vitenskapsmagasinet Wired bruker de fleste legemiddelselskapene befruktede hønseegg til å dyrke vaksinene i.

Viruset injiseres i væskelaget mellom skall og fosterhinne, der det formeres opp. En sentrifuge skiller deretter virus fra eggproteiner.

Nå står forskerne med masse smittsomt virus. Et formaldehydmolekyl blir tilført. Det kortslutter proteiner i viruset slik at det ikke lenger gjør oss syke.

Løsningsmiddel stagger influensa

Da viruset mangfoldiggjorde seg i egget, stjal det fettmembran fra egget for å holde på proteiner og arvemateriale.

Et løsningsmiddel helles nå i miksturen. Det trekker fettet til seg og etterlater de eksponerte virusrestene. Dette reduserer risikoen for bivirkninger når man tar vaksinen.

Influensamiddel i gelatin

Nå gjenstår det bare å tilsette gelatin som gjør vaksinen lett å lagre, og konserveringsmiddel som holder bakterier og sopp unna.

Deretter distribueres vaksinene til legekontorer over hele verden.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: