Deadly virus

Forskere skaper dødelig virus

Forskere fremstilte i 2011 helt bevisst en ekstremt farlig utgave av fugleinfluensa med den begrunnelsen at det til syvende og sist ville være til nytte for mennesket. Er det greit? Delta i debatten og si din mening.

I 2011 fremstilte nederlandske og amerikanske forskere helt bevisst en ekstremt farlig utgave av fugleinfluensaviruset H5N1.

Fire skjebnesvangre mutasjoner

Det naturlige viruset er dødelig for både mennesker og fugler, men mennesker kan bare smittes ved direkte kontakt med syke fugler. Derfor kan det ikke starte en epidemi, og H5N1 har i det siste tiåret bare krevd knappe 400 menneskeliv på verdensplan.

Men med fire skjebnesvangre mutasjoner lyktes det Ron Fouchier ved Erasmus Medical Center i den nederlandske byen Rotterdam og Yoshihiro Kawaoka ved University of Wisconsin i USA å omprogrammere viruset slik at det har fått evnen til å overføre sin dødelige smitte fra menneske til menneske gjennom ett enkelt nys.

Dødelig virus skulle beskytte menneskeheten

Selv om det nye viruset er en tikkende bombe under menneskeheten, sier Ron Fouchier og Yoshihiro Kawaoka at de har skapt det for å beskytte oss.

De frykter at de fire skjebnesvangre mutasjonene kan oppstå helt av seg selv i naturen, og at menneskeheten dermed plutselig blir offer for et overraskelsesangrep.

Takket være deres forskning kjenner vi imidlertid nå fienden på forhånd lenge før den slår til, og vi har derfor god tid til å finne ut hvilke våpen den må bekjempes med.

Frykt for terrorisme

Andre forskere er dypt uenige og oppfordrer til at de fire mutasjonene blir holdt hemmelig, og at forskerne ikke offentliggjør sine resultater. Hvis oppskriften på det dødelige viruset blir fritt tilgjengelig, risikerer man at terrorister bevæpnet med ampuller med mordervirus kan spre den dødelige smitten til hele verden.

I første omgang fikk debatten de to ledende vitenskapelige tidsskriftene Nature og Science til å holde tilbake forsøksresultatene, men etter et halvt års betenkningstid offentliggjorde de i 2012 alle data.

Hva mener du?

Er det greit at forskerne utfører forsøk med dødelige virus? Og er det riktig å publisere de vitenskapelige resultatene?

Skriv en kommentar og delta i debatten på Facebooksiden vår.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: