Pest kolera TOP

Hva er i egentlig verst: pest eller kolera?

Når valget står mellom pest eller kolera, er begge mulighetene ifølge ordspråket like ille. Men ordspråket har mistet sin relevans for lengst, for i dag er den ene sykdommen mye verre enn den andre.

14. desember 2016 av Antje Gerd Poulsen og Morten Kjerside Poulsen

Kolera, takk!

Uttrykket «å velge mellom pest og kolera» – om et valg mellom to onder – stammer fra en tid der man ikke kjente til bakterier.

Både pest og kolera kan være dødelige og rammer plutselig og voldsomt. Derfor ble de to sykdommene en gang betraktet som like ille.

Pest er verre enn kolera

I dag vet vi at pest infiserer blodet og bryter ned vevet i kroppen, og behandling krever antibiotika.

Kolera koloniserer tarmen og trekker ut væske av kroppen, men behandlingen er enkel: væsketerapi - og med den behandlingen gjør den ikke varig skade.

Forskerne jakter på DNA-et til pest og kolera

Pesten har antagelig 100 millioner menneskeliv på samvittigheten, mens kolera har tatt livet av omkring 40 millioner. Nå forsøker forskerne å finne hemmelighetene disse sykdommene bærer på. Du kan lese mer i denne store artikkelen:

Fakta: Pest

Pest, også kalt «svartedauden», er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Yersinia pestis.

Hvis bakterien spres til mennesker via loppebitt, angriper den lymfekjertlene, som svulmer opp og får byller (byllepest).

Ved direkte smitte fra mennesker til mennesker oppstår en alvorlig lungebetennelse (lungepest), som fører til nedsatt lungefunksjon. Manglende oksygen gir huden en blålig farge. Dette har ført til navnet «svartedauden».

Pest har ikke forekommet i Europa siden begynnelsen av 1900-tallet, men finnes fortsatt enkelte steder i Asia.

Bakterien må behandles med antibiotika, for eksempel tretracyklin.

Ubehandlet har pest 50 prosent dødelighet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: