Pandemi Asia

Forskerne advarer om flere globale epidemier

Smittsomme sykdommer er årsak til cirka en tredel av alle dødsfall i verden. Mikrober sprer seg fra dyr til mennesker, og vi distribuerer dem selv rundt i vår globale verden.

18. oktober 2010

Midt i 2009 fikk lastebilsjåfør Frank van Lent fra Den Bosch i Nederland plutselig feber og hodepine. Samtidig følte han seg tappet for energi og hadde innimellom hjertebank og smerter i skjelettet, men han dro fortsatt på jobb. Til slutt overtalte kjæresten ham til å oppsøke lege. Men legen kunne ikke hjelpe ham, for symptomene stemte ikke med noe, og Frank van Lent måtte frustrert dra hjem igjen og bare vente på å bli bedre. Først da han i radioen hørte om et utbrudd av en smittsom sykdom fra husdyr, forhørte han seg med legen om det kunne være det. Og det kunne det.

Diagnosen viste en sjelden sykdom kalt Q-feber, som skyldes en liten bakterie: Coxiella burnetii. Den er så smittsom at bare én enkelt bakterie er nok til å infisere et menneske. Men det underlige var at Q-feber tidligere bare hadde rammet bønder, dyrleger og slaktere med direkte kontakt til dyr. Nå hadde bakterien mutert og spredd seg via luften, noe som førte til at over 2000 nederlendere ble smittet i løpet av 2009 – de aller fleste uten å ha kontakt med landbruk. Mange av de smittede kunne raskt behandles med antibiotika, men hos enkelte, blant dem Frank van Lent, bet bakterien seg fast, slik at de fremdeles etter ett år ble utmattet av bare en kort spasertur. For andre igjen var infeksjonen fatal.

Det nederlandske utbruddet av Q-feber er ikke avsluttet og bare et av de siste eksemplene på en uhyggelig tendens: at flere og flere nye mikroorganismer finner vei fra dyr til mennesker. Hiv/aids, SARS, Creutzfeldt-Jakobs syndrom og fugle- og svineinfluensa er bare toppen av isfjellet, og forskerne vet at det haster med løsninger. Utviklingen har nemlig gått i stikk motsatt retning av det ekspertene sa i 1960- og 1970-årene: at kampen mot smittsomme sykdommer stort sett var vunnet, og at man nå skulle samle kreftene om viktigere problemer som hjerte-karsykdommer og kreft. Den optimistiske stemningen red på en bølge av suksesstilfeller med vaksiner og vindundermidler som penicillin, streptomycin og kloramfenikol, og toppen ble nådd med global utryddelse av kopper i 1977.

Nye smittsomme sykdommer i massevis

Men den store suksessen førte til en fatal tilbakelenthet som vi nå betaler prisen for. I dag står smittsomme sykdommer for rundt en tredel av alle dødsfall i verden, og vi er vitne til flere helt nye smittsomme sykdommer enn noen gang før. Den verdenskjente nederlandske virologen Albert Osterhaus ved Erasmus Medical Center i Rotterdam, som blant annet identifiserte SARS-viruset, er enig med resten av verdens eksperter i at det går bare én vei: Det blir verre.

Professor Mark Woolhouse, Centre for Infectious Diseases ved University of Edinburgh i Skottland, sier det slik:

”Siden jeg tok eksamen er det kommet over 80 helt nye smittsomme sykdommer. Og det finnes overhodet ingen tegn til at det skal stoppe.”

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: