nb_u45 ebola dogs

Menneskets beste venn kan ha ebola

To aktuelle saker har skapt fokus på ebola hos kjæledyr – nærmere bestemt hunder. Forskerne vet at hunder kan få ebola, men de utvikler ikke symptomer, og forskerne er usikre på hvor lett det smitter.

6. november 2014 av Carsten Nymann

Da den spanske sykepleieren Teresa Romero Ramos ble innlagt med ebolasymptomer i oktober, valgte myndighetene for sikkerhets skyld å avlive kvinnens hund.

Omtrent samtidig plasserte amerikanske myndigheter hunden til ebolarammede Nina Phams i karantene, også på grunn av mistanke om at den bar på viruset.

Hunder smittes også av ebola

Ebola rammer særlig mennesker og primater. Flaggermus antas å være en av kildene til viruset, men også antiloper, sjimpanser, gorillaer og andre aper kan bære smitten.

Og hunder. Undersøkelser foretatt under et ebolautbrudd i 2001–2002 i Gabon, viste at hunder har en infeksjonsrate på rundt 30 prosent hvis de vel å merke befinner seg i et område der det er åtsler etter ebolainfiserte dyr.

Til gjengjeld viste undersøkelsene også at hunder ikke ser ut til å utvikle symptomer på sykdommen slik mennesker gjør, som får feber og kvalme.

Ebola spres ikke med hunder

Det er også tidlige indikasjoner på at hunder under normale omstendigheter ikke sprer viruset til mennesker og andre dyr.

Rundt 75 prosent av de smittsomme sykdommene som rammer mennesker, kan også hoppe til og fra dyr – disse sykdommene kalles zoonoser.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: