nb_u41 ebolatest

Ebola lurer blodprøver

Høyst spesialiserte blodanalyser leter etter både DNA og antistoffer når en pasient blir testet for ebola. Men viruset har en evne til å skjule seg i de første kritiske døgnene.

9. oktober 2014 av Carsten Nymann

Thomas Eric Duncan, den liberiske statsborgeren som ble diagnostisert med ebola i Texas, USA, døde i begynnelsen av denne uken.

Myndighetene har satt rundt 50 personer som han muligens har hatt kontakt med, under observasjon.

Men legene er tilbakeholdne med å ta blodprøver før sykdommen viser seg i form av symptomer.

Ebola viser seg nemlig å være vanskelig å spore selv om det finnes minst to bredt anerkjente metoder for å spotte sykdommen i løpet av de første døgnene.

Leter etter rester av DNA

Den mest nøyaktige testen er en såkalt PCR-prøve, som leter etter genetisk materiale ebolaviruset har spredt i blodet.

Hvis det finnes det minste spor, kopierer kjemiske stoffer i reagensglasset DNA-materialet opp i et antall som kan ses i prøven.

En positiv PCR-prøve er 100 prosent sikker. Problemet er at prøven kan være negativ i løpet av de første tre dagene pasienten opplever symptomer, selv om han eller hun faktisk er smittet.

Symptomer ligner influensa

Diagnostiseringen vanskeliggjøres av at de første symptomene på ebola som feber og kvalme, også kan omfatte alt fra malaria til tyfus eller vanlig influensa.

En annen test leter etter såkalte antistoffer som pasientens eget immunforsvar danner for å bekjempe viruset. Men denne testen er usikker i en enda lengre periode enn PCR-prøven.

For ikke å skape unødig panikk, og fordi testene er såpass usikre i begynnelsen, foretrekker myndighetene å isolere og overvåke enkeltpersoner fremfor å foreta masseblodscreeninger for ebola.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: