nb_u40 dallas

Ebola: Amerikansk storby holder fortet

Denne uken ble det første tilfellet av ebola bekreftet i millionbyen Dallas, Texas i USA. Risikoen for en vestlig epidemi er likevel liten, fastholder eksperter.

2. oktober 2014 av Carsten Nymann

Rundt halvdelen av dem som blir smittet med ebola, ender med å dø av sykdommen, og det livsfarlige viruset raser akkurat nå gjennom Vest-Afrika.

Derfor skapte det bekymring da en mann fra Liberia denne uken ble diagnostisert med ebola i den texanske storbyen Dallas i USA.

Men risikoen for en dramatisk spredning slik den vi ser i Afrika, er følge USAs Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ekstremt liten i vestlige land med velutviklede helsesystemer.

Blod, svette og oppkast smitter

Årsaken er at ebola, trass i sin dødelighet, ikke smitter spesielt lett. For å bli smittet må du i kontakt med kroppsvæsker – f.eks blod, svette, spytt eller oppkast – fra en ebolarammet person.

Skjer det likevel, er prosedyren som følger:

Utbruddet identifiseres. Symptomene ligner i første omgang vanlig influensa, slik at myndighetene må være ekstra oppmerksomme på reisende til og fra de berørte landene.

Den amerikanske pasienten kom ifølge mediet CNBC til USA 20. september og ble syk 24. september. Men han ble først innlagt og isolert 28. september.

Pasienter som er smittet med ebola, flyttes som oftest til en slags "lufttett" kuvøse.

Isolasjon er altavgjørende

Pasienten isoleres frem til en diagnose er klar. Pleierne beskytter seg med drakter og hansker, mens alle instrumenter må steriliseres grundig.

Er prøven positiv, må andre potensielt smittede oppspores, isoleres og undersøkes. I Dallas hadde ebolapasienten hatt kontakt med en gruppe personer – blant annet en håndfull skoleelever – som nå er under observasjon.

Alle smittede må forbli innlagt på sykehus frem til det er hevet over enhver tvil at de ikke lengre smitter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: