Demens kan modvirkes af en intelligent partner.

Partneren din kan redde deg fra demens

Er du redd for at demens en dag skal gjøre at du glemmer navnene til barnebarna? Da bør du kanskje vurdere om du har den rette partneren.

14. april 2016 av Babak Arvanaghi

Hvis du vil leve lenge med en god mental helse, bør du gifte deg med en intelligent person.

Det kom ifølge Xposé frem under en foredragsrekke med tittelen Dementia: How Can We Protect Ourselves? Underveis fortalte flere eksperter om hvordan intelligente partnere motvirker demens.

Intelligens motvirker demens

Det har lenge vært kjent at stimulering av hjernen gjennom kryssord og lesing kan være med på å hindre demens, men professor Lawrence Whalley fra University of Aberdeen tar et skritt videre:

– Det en gutt aldri får vite at han bør gjøre hvis han vil leve et langt liv, men som han burde få vite, er å gifte seg med en intelligent kvinne, sa han under sitt foredrag ifølge Xposé.

Partneren kan nemelig styrke det intelligente miljøet enda mer enn kryssord og lesing.

Rike har mindre demens

For å finne frem til resultatene har forskerne kikket nærmere på eneggede tvillinger, skannet hjernene deres og undersøkt om de blir rammet av demens.

Felles for forsøkspersonene var at omgivelsene spilte en stor rolle for om de utviklet demens. De som hadde tegn på demens i hjernen, men ingen fysiske symptomer, hadde større tendens til å være intelligente, sitte i ledende stillinger og tjene godt – altså å være utsatt for flere intellektuelle stimuli.

Ifølge forskerne er det nettopp disse intellektuelle stimuli som motvirker demens. Dette, viser det seg nå, kommer i høy grad fra en intelligent partner.

Det finnes også andre måter å slippe demens på. Blant annet ved å drive styrketrening:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: