sæd sperma

Forskere renser sperma for hiv

Med en ny metode kan forskerne nå vaske hivvirus ut av menneskesæd.

11. juni 2015 av Anne Lykke og Marc Prosser

Ny metode renser sæd for hivvirus

Hvis en mann er hivsmittet, behøver ikke det å sette en stopper for at han kan få friske barn. Med en ny metode kan spermaet nemlig vaskes slik at hivviruset fjernes fra sædcellene.

Slik vaskes sæden ren for hiv

  1. Sæden sentrifugeres: Med metoden isopyknisk sentrifugering deles sæden i forskjellige lag alt etter tetthet. Slik samles sædcellene i ett lag og skiller seg fra resten av væsken.

  2. Sædcellene vaskes: Sædcellelaget helles i en spesiell løsning kalt Hams F10. Målet er å vaske bort alle cellene som ikke er kjønnsceller og som derfor kan inneholde hivvirus. Levende hivvirus finnes ikke i kjønnsceller, og derfor vil de gjenværende sædcellene være helt rene.

  3. Sædcellene deles i to: Den ene delen med sædceller testes for tilstedeværelse av hiv, mens den andre kan brukes til kunstig befruktning eller inseminasjon.

Hiv forsvant i de fleste sædvaskene

Metoden er effektiv, men ikke 100 prosent sikker. Hiv kan i få tilfeller finnes i små forekomster, dvs. under 10 kopier pr. milliliter.

En undersøkelse utført av Verdens helseorganisasjon WHO viste at hiv kunne forekomme i 70 av 1279 prøver etter sædvasken.

Men ingen kvinner eller ufødte barn er blitt smittet med hiv som følge av metoden.

To menn kurerer seg selv for hiv

Det er ikke bare innenfor sædvasking at det skjer fremskritt på hivområdet. Nå er det funnet tegn på at visse hivsmittede har begynt å kurere seg selv for viruset. Les mer her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: