Kuldedød

Kirurg tar livet av pasientene sine – for å gjenopplive dem

En amerikansk kirurg fryser ned døde pasienter før han stikker kniven i dem for å redde livet deres. Det kan høres paradoksalt ut, men faktisk er det fornuft i å utføre en operasjon på døde mennesker for å unngå alvorlige hjerneskader.

11. desember 2015 av Gorm Palmgren

Den unge mannen ble kastet i bakken da prosjektilet med en hastighet på 900 m/sek traff ham i magen. Skuddet resulterte i kompliserte skader, som blant annet ødela blodkarene, slik at blodet fosset ut.

Blodtapet var så stort at mannen bare hadde noen få timer igjen å leve, og da han ankom sykehuset, var legenes første prioritet å stanse blødningene.

Men da hjertet kort etter truet med å stanse pga. blodtapet, innså legene at de bare kunne redde ham ved å ta livet av ham først.

Operasjon på døde kan redde liv

Ideen høres helt merkelig ut, men i situasjoner som denne er tid en helt avgjørende faktor. Hjernen klarer seg ikke uten oksygen fra en stabil blodtilførsel i mer enn fem minutter før uopprettelige hjerneskader oppstår. Og etter ti minutter vil hjerneskadene være så omfattende at pasienten enten er ugjenkallelig hjernedød eller ender i permanent koma.

Den erfarne kirurgen Samuel Tisherman ved University of Pittsburgh i USA har imidlertid funnet en kontroversiell løsning på problemet: Han kjøler ned pasienten så mye at både hjerte og hjerne opphører å fungere, og dermed inntreffer reelt sett døden.

Den lave temperaturen sørger for at de ømtålige og livsviktige organene ikke lider noen overlast, men bare legges i en slags dvale. Når operasjonen er vel overstått, varmer Tisherman opp pasienten og vekker ham til live.

Den nye teknikken følges tett av firmaet Alcor i USA, som har parkert 139 stivfrosne lik i nitrogenfrysere i Arizona. Tanken er at de skal gjenopplives dersom man finner kuren for den sykdommen som tok livet av dem.

Liv er forutsetningen for død

Ideen om å redde et menneskes liv ved å kjøle det ned så mye at alle livsprosessene stanser, er fornuftig, for et menneske må så å si være levende for å kunne dø.

Når hjertet under naturlige omstendigheter slutter å slå og hjernen mister oksygentilførselen, er det ikke selve oksygenmangelen som kveler hjernecellene.

Mangelen på oksygen utløser i stedet en lang rekke biokjemiske reaksjoner i hjernevevet som blant annet medfører at hjernen produserer giftige avfallsstoffer i form av frie radikaler, danner væskeansamlinger og utskiller nedbrytende enzymer.

Skadene er dødelige for hjernecellene, men de oppstår bare så lenge kroppen er varm nok til at de biokjemiske prosessene kan holdes i gang. Når pasienten blir kjølt ned til 10 grader, settes dødsprosessene så å si på vent – og kirurgen vinner nok tik til å redde pasienten.

Operasjon foregår uten samtykke

Hvor mange døde pasienter Dr. Tisherman har operert på – og har lyktes med å vekke til live – er ennå ikke offentligt kjent.

Dødskirurgen har bare tillatelse til å operere på skuddofre som er i ferd med å dø av blodmangel, og da han ikke kan be om deres samtykke, er det ikke mye som slipper ut om resultatene hans.

Kom HELT innpå en dødsoperasjon

Bli med inn på operasjonssalen under en operasjon av den nye typen, i vår dyptpløyende artikkel:

DØDSKIRURGEN FRA USA

Dr. Samuel Tisherman ved University of Pittsburgh i Pennsylvania er mannen bak den nye dødskirurgien.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: