Suturs

Hvordan kan blodårer sys sammen?

Den franske legen Alexis Carrel fikk nobelprisen i 1912 for å ha løst et av kirurgiens største problemer: å sy sammen blodårer. Utfordringen lå ikke i å gjøre sømmen tett, men å hindre blodet i å koagulere og skape blodpropp.

12. juli 2011

En av Carrels nyvinninger gikk ut på å vrenge enden på blodårene, slik at det bare var det innvendige av årene som møttes og kom i kontakt med blodet. En annen var å sette blodårer og instrumenter inn med vaselin for å avverge koagulering.

Når blodårer må sys sammen, frigjøres de to endene først fra omkringliggende vev for at de skal være lettere å jobbe med. Årene lukkes et stykke inne med klemmer, tømmes deretter for blod og fylles med heparin som hindrer blodet i å koagulere. Endene føres nå mot hverandre, og med to vanligvis enkle sting holdes de sammen mens endene sys sammen.

Nå kan den ene klemmen fjernes, slik at blodet strømmer mot sømstedet. Hvis blodet renner ut, må kirurgen sette flere sting. Når man fjerner klemme nummer to, og blodet strømmer fritt gjennom sømmen, vil det som regel blø litt. Det opphører når man holder en kompress trykket mot såret i noen minutter.

Sømteknikk bøyer endene bakover

Kirurgen kan velge mellom flere ulike sting som alle har sine fordeler. Men den såkalte horisontale madrassutur sørger automatisk for at sårkantene blir bøyd oppover, noe også Alexis Carrel opprinnelig anbefalte i 1912. Stingene bør plasseres tett og med maksimalt én millimeters avstand før de strammes lett og knyttes.

Suturs drawing

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: