Soldat penistransplantasjon

Krigsskadde amerikanske soldater får ny penis

Amerikanske soldater med krigsskader i underlivet kan nå få transplantert en ny penis fra en donor.

9. desember 2015 av Karine Kirkebæk

Bomber sprenger ikke bare bort ben og armer. Fra 2001 til 2013 fikk 1367 amerikanske menn sprengt bort hele eller deler av penis og testikler under militær tjeneste. For mange betyr det en redusert livskvalitet på linje med eller verre enn andre krigsskader.

Derfor vil tre leger ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore nå foreta penistransplantasjoner på soldater. Den nye penisen kommer fra en donor og skal være fullt funksjonsdyktig.

Penis skal kunne ha sex

Den første soldaten som skal få den eksperimentelle transplantasjon, pådro seg store skader på blant annet penis under et bombeangrep i Afghanistan.

Før transplantasjonen kan skje, må legene ha de siste teknikkene på plass. For å gi soldaten mest mulig glede av det nye organet, må det ha følelse og en funksjonell urinvei – og med tiden også være i stand til å ha sex.

Penis transplanteres i tre trinn

Penistransplantasjonen blir den første i sitt slag i USA, og legene håper at de kan utføre den omfattende operasjonen innen et år – muligens om bare noen få måneder.

Hvis transplantasjonen er vellykket, kan den transplanterte penisen fungere som en vanlig penis med urinveier og blodomløp. Foto: Shutterstock.

Transplantasjonen har tre avgjørende trinn:

  1. Donasjon:

  2. Forbindelse:

  3. Funksjon:

Skader på penis og testikler i forbindelse med krig er ikke særlig omtalt, fordi det blant de sårede soldatene betraktes som et tabu og dessuten lett kan skjules.

Én vellykket transplantasjon med penis

Denne type transplantasjon er verken særlig utbredt eller lett. Foreløpig er det bare blitt offentliggjort to forsøk i medisinske tidsskrifter. Ett i Kina i 2006, som mislyktes, og ett i Sør-Afrika i 2014 der forsøket ble en suksess.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: