New born mouse

Nyfødte museunger kan bli mødre

Nytt stoff kan modne egg hos nyfødte mus

24. oktober 2012

Unge kvinner som må fjerne eggstokkene i forbindelse med påvist kreft, kan vanligvis ikke bli mødre senere i livet. Selv om legene reddet deler av kvinnenes eggstokker med umodne egg, har man hittil ikke klart å modne dem i laboratoriet til senere bruk ved kunstig befruktning. Men nå er det tent et håp.

Forskeren Kui Liu ved Göteborgs Universitet i Sverige har hatt suksess med å gjøre nyfødte mus til mødre ved å behandle de umodne eggene slik at de kunne brukes til kunstig befruktning. Eggenes modningsprosess blokkeres vanligvis av det naturlige stoffet PTEN.

Men forskeren oppdaget at denne blokkeringen kan oppheves av et annet stoff kalt bpV(HOpic). Ved å oppheve blokkeringen lyktes det å modne eggene, og Kui Liu håper at kvinner kan få glede av metoden i løpet av fem til ti år.

Surrogatmus får satt inn kunstig modnede egg

Eggstokker med umodne egg blir behandlet med et stoff som modner dem. Eggene transplanteres inn i bukhulen på voksne mus. Når de er modnet, settes de inn i en surrogatmus.

ordboken

Umodne egg: **Kvinner blir født med alle eggene klare i eggstokkene. Men eggene er umodne ved fødselen, og først i puberteten begynner de ett om gangen å modne under hver eggløsning.**

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: