Arteries on mice

Molekyl gjør det sunt å drikke litt

Alkohol påvirker signalmolekylet Notch og har dermed forebyggende effekt på hjerte-karsykdommer.

3. oktober 2011

Flere studier viser at dødsfall som følge av hjerte-karsykdommer forekommer 20–40 prosent sjeldnere hos personer som nyter én til tre alkoholenheter per dag enn hos dem som ikke drikker noen ting. Forskerne ved Rochester Medical Center har nå funnet en forklaring på det.

Den nyttige forebyggende effekten skyldes alkoholens påvirkning på signalmolekylet notch som styrer mengden av såkalte glatte muskelceller i arterieveggene. Unødig cellevekst der kan føre til oppsvulming og innsnevring av arteriene, noe som ofte er årsaken til hjerteinfarkt.

Forskerne viste at alkohol i begrenset mengde enkelt sagt sperret notchmolekylets signalvei og dermed reduserte veksten i de glatte muskelcellene.

Effekten ble påvist både i hjertearteriene hos mennesker og i halspulsåren hos mus. Særlig på mennesker var effekten tydelig. Forskerne håper at oppdagelsen vil gjøre det mulig å lage en hjertemedisin med de samme egenskapene som alkohol, men uten bivirkninger. Det kan bli en hjelp for millioner av personer med hjerte-karsykdommer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: