Lung transplantation

Video: Se menneskelunger puste i glasskuppel

Opp mot 80 prosent av alle donorlunger kasseres pga. mistanke om feil og mangler. Nå kan en glasskuppel under trykk teste lungers tilstand og evne til å oksygenere blodet før en transplantasjon.

29. april 2013

Når en donor ligger på operasjonsbordet og legene skal hente ut organer som kan redde livet til andre pasienter, må de kassere rundt 80 pst. av alle lungene. Det sårbare vevet er rett og slett ødelagt etter skader i forbindelse med donorens død, f.eks. en trafikkulykke, eller også er legene bare i tvil om de kan bruke lungene eller ikke. Det har den kanadiske legen Shaf Keshavjee ved University of Toronto forsøkt å rette opp med en helt ny teknikk kalt en ex vivo-test, der tvilsomme lunger testes under nesten naturlige forhold.

Steril glasskuppel under trykk Lungene ligger i en lufttett, steril glasskuppel mens en slags syntetisk bloderstatning går gjennom dem, slik blod ville ha gjort i virkeligheten. Samtidig sørger en pumpe for å heve og senke trykket inne i glasskuppelen, slik at lungene på den måten 'puster' og oksygenerer bloderstatningen så godt de kan. Ved å måle oksygeninnholdet i væsken etter den har vært en tur gjennom lungene, kan legene avgjøre om de fungerer eller eksempelvis er perforert og derfor ikke vil kunne utføre sin naturlige funksjon i en ny kropp.

Test blåser nytt liv i lungene I 2011 utførte Shaf Keshavjee et klinisk forsøk der 20 pasienter ble transplantert med lunger som normalt ville blitt kasseret, men som likevel besto ex vivo-testen. Undersøkelsen viste at bare 15 pst. av av disse pasientene fikk komplikasjonen PGD, der den nye lungen blir avstøtt i løpet av de først tre døgnene. Denne komplikasjonen rammet imidlertid 30 pst. av pasientene som hadde fulgt den normale prosedyren. Det tyder altså på at ex vivo-testen ikke bare kan finne frem til flere brukbare donorlunger, men at den også kan blåse nytt liv i lungene slik at de blir bedre rustet til sitt nye arbeid. Forskeren håper at metoden kan bidra til å redusere den akutte mangelen på donorlunger.

Se lungene puste utenfor kroppen i videolenken

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: