Tisset ditt avslører om du lyver

Urinen avslører om du lyver

En ny måte på å avlese kroppens reaksjon på løgn er funnet. I hjernen aktiveres flere sentre når du lyver, og de bremser produksjonen av signalstoffer. Det kan avsløres i en enkel urinprøve, og kan på sikt f.eks. brukes i utroskapstest.

27. mars 2015

Disclaimer: Artikkelen nedenfor var årets aprilsnarr. Det er ikke mulig å måle løgn i urin.

En ny metode til å avsløre løgn vil snart gjøre den klassiske løgndetektoren overflødig. Det viser seg nemlig at når vi lyver, setter det i gang en reaksjon i hjernen som hindrer dannelsen av nevrotransmitteren serotonin. Serotonin brytes ned til stoffet 5-HIAA som kan måles i urin, og det er det som forskerne nå har satt i forbindelse med å lyve.

"Hjernen jobber rett og slett overtid når den må finne på historier. Den ekstra innsatsen påvirker dannelsen av signalstoffer, og særlig serotonin har vist seg å være følsomt," forklarer dr. Claudia Rheinhart, som er forskningsleder ved instituttet for nevrovitenskap og farmakologi i München Universitet, der oppdagelsen er gjort.

Urin sladrer

Det kan spores i urinen, der det i timene etter løgn er markant lavere nivåer av 5-HIAA. Metoden skal nå bearbeides slik at forskerne kan fastslå nøyaktig hvilke nivåer og tidsintervaller som kan påvise løgn.

"Vi er nettopp kommet i gang, og det er masse ukjent som skal avklares før vi kan si at metoden er sikker. Men det skal vi nok komme til," sier Claudia Rheinhart.

Mat kan forstyrre

For eksempel er det et kjent fenomen at serotonin og dermed nivåene for 5-HIAA kan påvirkes av både bestemte matvarer og legemidler. Derfor må man kjenne nivået hos den enkelte personen før løgnen fortelles.

"Vi mener likevel at det vil være mulig på sikt å utarbeide generelle retningslinjer som kan gi resultater som er sikre nok til at vi kan fortelle om en person har løyet innenfor et bestemt tidsintervall," forteller Claudia Rheinhart.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Oppdagelsen kom som litt av en tilfeldighet i laboratoriet. I virkeligheten var forskerne opptatt av et prosjekt om sammenhengen mellom serotonin og aggressivitet, men i forbindelse med et hjerneskanningsforsøk oppdaget forskerne at det var forskjell på om forsøkspersonene diktet opp en situasjon der de var aggressive, eller om de snakket om en konkret hendelse.

Lave nivåer av serotonin er før blitt kjedet sammen med både depresjon, aggressivitet og manglende impulskontroll.

"På den måten henger de fysiske symptomene fint sammen med følelsene som kan oppstå i forbindelse med løgn. Særlig hvis de blir avslørt," utdyper Claudia Rheinhart.

Industrien på spranget

Det er ikke bare forskerne som er opptatt av urinens egenskaper når det gjelder å avsløre løgn. Også industrien står klar til å se forskerne over skuldrene. Blant annet har selskapet Vitanuvos, som også produserer graviditetstester, kommet på banen.

"Vi kan se en klar kommersiell mulighet i å utvikle f.eks. utroskapstester og tester målrettet tenåringsforeldre, slik at vi er svært interesserte i å følge forskningen," uttaler April Stulta, utviklingsdirektør i Vitanuvos.

På laboratoriet i München er man lettere overrasket, men også glade for oppmerksomheten.

"Vi har likeledes fått henvendelser fra etterretningstjenester som er interessert i å høre mer om forskningen vår. Den slags interesse opplever vi ikke hver dag," ler Claudia Rheinhart.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: