Ian Burkhart

Tankens kraft styrer lam kropp

En chip i hjernen gir førligheten tilbake til en lammet mann. En datamaskin oversetter signaler fra hjernen og sender dem videre til muskler i armen.

1. september 2016

For seks år siden brakk den nå 24 år gamle amerikaneren Ian Burkhart nakken i en stupeulykke og ble lam fra brystet og ned.

Siden den gang har han bare kunne bevege skuldre og albuer.

Men ved tankens kraft kan han nå igjen bevege hånd og fingre.

Microchip tolker hjernens signaler

Han har fått operert inn en mikrochip i hjernen, og når han tenker på for eksempel det å åpne hånden, sender chippen signalene til en datamaskin.

Den sender beskjeden videre til elektroder rundt Burkharts høyre underarm, som setter i gang aktivitet i musklene hans.

130 elektroder aktiverer musklene i armen og håndleddet, slik at Burkhart kan gripe om ting og flytte dem. Foto: Ohio State University.

Bedre fremtid for lammede mennesker

Kirurger og forskere ved Ohio State University har gitt Burkhart bevegelsene tilbake i hånden, og de forventer at teknologien med tiden kan føre til en bedre og enklere hverdag for lammede mennesker.

For øyeblikket fungerer teknologien utelukkende når pasienten er koblet til universitetets kraftige datamaskin, men forskerne håper å kunne utvikle en bærbar versjon.

Chip forvandler tanke til handling

Mikrochipen sitter i den motoriske hjernebarken, som sender ut signaler om alle bevegelser. En kabel fra hjernen sender signalene ut i kroppen.

Ekstra skjelett får lamme til å gå

Et nytt eksoskjelett støtter både hofter, bein og rygg, slik at personer som tidligere har vært avhengige av rullestol kan gå igjen.

Du kan lese mer i denne artikkelen.

Fakta om ryggmargsskader

? En alvorlig skadet ryggmarg fører til lammelse fordi det ikke lenger er forbindelse mellom hjernen og resten av kroppen.

? Omfanget av en ryggmargsskade er avhengig av hvor høyt skaden sitter. Jo høyere oppe i ryggsøylen skaden befinner seg, jo flere områder av kroppen blir berørt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: