Bionisk arm

Robotarm overtar nervene i lam hånd

I februar erstattet en lege for første gang noensinne en ødelagt arm med en kunstig ved å feste den til armens egne nerver. Den nye metoden ga tre østerrikske pasienter tilbake en stor del av førligheten i armen.

23. november 2015 av Malene Breusch Hansen

Sammen med to andre pasienter fikk østerrikeren Milorad Marinkovic som verdens første transplantert en kunstig arm som kan benytte de ødelagte nervene i armen som opprinnelig kontrollerte hånden.

Alle tre pasientene hadde vært utsatt for en ulykke som ødela nervene som går fra den øverste delen av ryggsøylen i nakken og ut i armen. Det lammet armen slik at de ikke kunne bevege hånden eller fingrene.

Før legen amputerte armen gjennomgikk de tre mennene et langt treningsprogram med en ekstra, kunstig arm for å sikre at teknikken fungerte som den skulle:

Etter amputasjonen er de tre mennenes ødelagte armer erstattet med fullt funksjonelle bioniske armer, der hånden kan tas av:

Les hvordan det lyktes kirurgen å få de nye armene til å fungere, i Illustrert Vitenskaps årbok 2015.

Der kan du også lese om årets øvrige medisinske gjennombrudd, største vitenskapelige oppdagelser, tekniske bedrifter, heftigste dramaer, oppsiktsvekkende naturfenomener og viktigste profiler.

Bestill Illustrert Vitenskaps årbok 2015 – du får samtidig med en 2016-kalender med flotte vitenskapsfoto.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: