© Wikimedia Commons

Kamera i pille tar bilder på sin vei gjennom kroppen

Nå kan vi få undersøkt mage og tarmer uten smerter

1. september 2009

Et lite kamera formet som en pille kan lett og smertefritt undersøke magen og tarmene til pasienter med blant annet magesår eller begynnende kreft. 

Det lyder nesten for godt til å være sant, men en ny oppfinnelse kan snart overflødiggjøre tidligere tiders endoskopi, der lange, tykke ledninger blir ført inn i pasienten gjennom munnen eller endetarmen. 

I stedet skal pasientene bare svelge en pille, og på en dataskjerm kan legene deretter følge pillens gang hele veien gjennom pasientens tarmsystem. 

Den torpedoformede pillen er utviklet av forskere ved Royal London Hospital og firmaet Given Imaging i Israel. 

Den måler ikke mer enn én ganger tre cm, og inneholder en liten lyskilde, et kamera og en radiosender som sender videoopptakene fra pasientens tarmer ut til en liten mottaker i et belte rundt pasientens mage. 

Mottakeren lagrer bildene i digital form, slik at forskerne kan overføre filmen til en datamaskin som analyserer tarmenes og magesekkens overflate. 

Pillens posisjon i magen blir beregnet av en datamaskin ut fra hvor sterkt signal radiomottakeren oppfanger fra senderen i pillen inne i kroppen. 

Pasienten selv merker ingenting, og kan til og med leve et normalt liv med vanlige rutiner uten problemer i undersøkelsesperioden. 

Selve pillen brukes bare én gang og forsvinner for alltid med avføringen. 

De såkalte endoskopene, som brukes i dag, består av en linse i enden av en lang ledning av optiske fibrer. 

Endoskopi kan være en meget smertefull opplevelse, og pasienten får først bedøvelse, noe som kan gi ubehagelige bivirkninger. 

Samtidig risikerer pasienten infeksjoner, fordi de følsomme linsene og optiske fibrene i endoskopet ikke tåler sterilisering. 

Engangspillene er derimot fullstendig sterile når de blir pakket ut av spesialemballasjen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: