Parkinsons test

Enkel øyetest kan avsløre Parkinsons tidlig

Med utstyr som øyeleger bruker allerede i dag, kan Parkinsons i fremtiden kanskje bli diagnostisert før symptomene viser seg. Og en tidlig behandling av sykdommen viser lovende resultater.

24. august 2016 av Karine Kirkebæk

Små endringer i netthinnen og hevelse i øyet kan avsløre Parkinsons før klassiske symptomer som skjelving og muskelstivhet viser seg.

Det har forskere fra University College London påvist hos rotter. Og metoden er både billigere og sikrere enn den som blir brukt i dag.

I dag blir sykdommen – som rammer 1 av 500 – diagnostisert av en nevrolog, og den kan ikke oppdages ved en enkelt test eller hjerneskanning, bare ut fra en kombinasjon av ulike prøver og vurderinger.

Den nye testen er enkel, og den krever bare utstyr som er standard hos spesialister i øyesykdommer. I fremtiden vil du kanskje kunne bli testet for Parkinsons hos øyelegen.

Jo før jo bedre

Forskerne har gjennomført forsøk på rotter som er skapt for å utvikle Parkinsons. Og du kunne se tegn på sykdommen allerede når rottene var 20 dager gamle – selv om de først viste fysiske symptomer på dag 60.

Det er en stor fordel å oppdage sykdommen tidlig. For rottene som fikk en bestemt medisin, rosiglitazone, allerede fra dag 20, fikk færre skadde nerveceller enn de andre.

Kan oppdages hos øyelegen

Testen går ut på å lyse på den bakerste delen av øyet. Legen ser om det er mange celler i netthinnen som holder på å dø, og om det er tegn på hevelser.

Nå vil gruppen fra London presse på for å få gjenta forsøkene sine på mennesker.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: