nb_u42 infektion

Dypfryst avføring utrydder dødelige infeksjoner

Pasienter som har fått tarmsystemet angrepet av den livsfarlige bakterien Clostridium difficile, har fått et nytt våpen. Dypfryste piller – og dessverre gjennomsiktige – fylt med avføring.

16. oktober 2014 av Carsten Nymann

Feber, magesmerter og ikke minst potensielt dødelig diaré, plager personer som har besøk av bakterien Clostridium difficile i tarmsystemet.

Bakterien bukker ikke lett under for antibiotika, og derfor har amerikanske forskere nå utviklet et nytt, effektivt legemiddel som består av dypfryste tabletter med avføring.

Slanger fører avføring ned i halsen

Hittil har den mest effektive behandlingsmetoden mot bakterien vært å sprøyte fersk avføring fra en frisk donor inn i tarmen og dermed gjenopprette bakteriebalansen.

Prosedyren er temmelig invaderende og ikke uten risiko, for den går ut på å stappe slanger inn i pasienten enten oralt eller rektalt.

Spesialister ved de to amerikanske sykehusene Massachusetts General Hospital og Boston Childrens Hospital besluttet derfor å utvikle et alternativ.

Sunn avføring fryses ned

Legene samlet inn sunn avføring fra en rekke donorer, fylte prøvene på små kapsler på størrelse med vitaminpiller og dypfryste dem til minus 80 grader.

På den måten kan legene ha et lager av donoravføring og trenger ikke lenger akutt å innkalle donorer til hver behandling.

Avføring hjalp ni av ti pasienter

Pillene ble testet på 20 pasienter i alderen 11 til 89 og viste seg å utrydde den skadelige bakterien i 90 prosent av tilfellene.

Dessverre er pillekapsler som ikke blir ødelagt av magesyre gjennomsiktige, men forskerne bemerker at pasientene fortsatt foretrakk pillene frem for slangene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: