MRSA-bacteria

Lys kan avlive bakterier på sykehus

Intensivt lys kan drepe farlige sykehusbakterier, viser forsøk i Skottland.

Forskere ved University of Strathclyde i Skottland har skapt en ny type desinfeksjonsmiddel som tar livet av farlige sykehusmikrober, bl.a. de fryktede, multiresistente Clostridium difficile og MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus).

Det har vist seg at intensivt lys av typen HINS (high intensity narrow spectrum) kan få smittespredende mikroorganismer til selv å produsere giftige stoffer som dreper mikrobene. Konklusjonen etter to års tester på et sykehus i Glasgow er at lyset er 60 prosent mer effektivt mot bakterier og soppsporer enn bare renhold. Lyset påvirker både luften og alle synlige overflater, og det gjør det enkelt å foreta kontinuerlig bakteriebekjempende behandling overalt i gangarealer, operasjonssaler og isolat.

De kliniske forsøkene ble utført i et intensivrom for brannskadepasienter. Når en MRSA-smittet pasient oppholdt seg i rommet, klarte behandlingen å redusere antallet bakterier med mellom 56 og 86 prosent. Den nye oppsiktsvekkende og bakteriedrepende lysteknologien har fått navnet EDS – environmental decontamination system.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: