P-pille top

Hormonbasert prevensjon øker faren for depresjon

Det er en tydelig sammenheng mellom bruk av hormonbasert prevensjon som for eksempel p-piller og en økt risiko for klinisk depresjon. Det viser en ny studie som er basert på data fra en million danske kvinner.

6. oktober 2016 av Nanna Vium

Kvinner som bruker hormonbasert prevensjon som p-piller, p-ringer, mini-piller, p-plastre eller hormonspiraler har langt høyere risiko for å bli rammet av depresjon – og den relative risikoen stiger jo yngre kvinnen er.

Det viser en registerstudie fra Københavns Universitet som nylig er publisert i det anerkjente tidsskriftet JAMA Psychiatry.

Risiko stiger med 40 prosent

Forskerne bak studien har gjennomgått data fra en million danske kvinner i alderen 15 til 34 år. Kvinnen ble fulgt gjennom 13 år for å undersøke hva som skjer når noen begynner med hormonbasert prevensjon.

Og det samlede resultatet viser en 40 prosent økt risiko for klinisk depresjon seks måneder etter at kvinnene begynte med slik prevensjon.

Kunstige hormoner påvirker hjernen

I alderen 15 til 19 år er sammenhengen ekstra tydelig. Her er økningen i risiko hele 80 prosent.

Øjvind Lidegaard, en av verdens ledende eksperter på området og seniorforfatteren bak studien, forklarer at denne type prevensjon inneholder to kunstige kvinnelige kjønnshormoner som svarer til østrogen og progesteron.

De kunstige kjønnshormonene påvirker de samme sentrene i hjernen som de naturlige kjønnshormonene. Hos noen kvinner utløser det en depresjon – særlig i tenårene, da følsomheten for hormonendringer er ekstra høy.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: