Tarmflora

Avføring er bedre enn antibiotika

Avføring fra friske mennesker skal via en sonde føres ned i tynntarmen på syke mennesker. På noen sykdommer virker det bedre enn antibiotika.

2. november 2015 av Babak Arvanaghi

For de aller fleste er avføring fra et annet menneske forbundet med ubehag. Men nå må de sarte følelsene vike – avføring skal brukes til å behandle sykdommer.

Et forskerteam har funnet ut at avføring fra en frisk person kan ha en bedre effekt enn antibiotika på bestemte sykdommer i tarmsystemet. Den friske avføringen kan endre den syke personens tarmflora til det bedre.

Avføring kan redde liv

Forsøk har blant annet vist at en fecestransplantasjon kan være svært effektiv hos pasienter som lider av clostridium – en livsfarlig tarmsykdom som kan medføre blodig avføring.

Frem til i dag er clostridium blitt behandlet med antibiotika, men suksessraten har ligget på omkring 20 prosent. Hvis antibiotikaen i stedet byttes ut med feces fra en person med en frisk tarmflora, stiger suksessraten til 85 prosent.

Avføring inntas med sonde

Transplantasjoner foregår ved hjelp av en sonde som føres ned i tynntarmen gjennom nesen. Den friske avføringen skal påvirke tarmfloraen i tynntarmen. Alternativt kan behandlingen også foregå med feceskapsler, som tas som stikkpiller.

Fecestransplantasjoner er et relativt nytt fenomen, som i tillegg til å helbrede sykdommer også menes å kunne påvirke adferden vår.

I det hele tatt er forskningen i hvordan tarmfloraen påvirker oss et hett tema. Blant annet fordi den kan bane vei for fremtidens slankekur. Det kan du lese om i artikkelen nedenfor:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: