Fecal transplant in bowel

Injisert avføring gjør magen frisk

Finske leger sender avføring inn i tarmsystemet på pasienter med genstridige bakterieinfeksjoner.

Vanligvis kommer avføringen ut av tarmen, men nå har finske leger snudd på flisa og dytter i stedet avføringen andre veien fra endetarmen og halvannen meter opp i tarmsystemet. Det er verdt å merke seg at det ikke er pasientens egen avføring det er snakk om.

Eero Mattila ved University of Helsinki utførte den såkalte fæces-transplantasjonen på tarmpasienter med seiglivede bakterieinfeksjoner som antibiotika ikke virket på. Den fremmede avføringen gjorde underverker og kurerte 94 prosent av pasientene i løpet av tre måneder.

Det ypperlige resultatet skyldtes at den 20–30 ml store dosen transplantert avføring inneholdt rundt regnet 10 000 000 000 bakterier, og fordi de kom fra en donor uten mageproblemer, representerte de altså en frisk tarmflora.

Etter at de ”godartede” bakteriene var blitt ført opp i tarmene med et endoskop, klarte de å danne en koloni og utkonkurrere de sykdomsfremkallende bakteriene. Slik ble donorens friske tarmflora overført til pasienten, som ble kvitt de evinnelige mageproblemene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: