doctor vaccinating patient in shoulder

Hjelpestoff gjør vaksiner mer effektive

Vaksinen er en genial oppfinnelse. Men for å kunne ruste immunforsvaret effektivt mot verdens mange sykdommer uten samtidig å skade pasientene er det ikke lenger nok å ha svekkede mikroorganismer i sprøyten. Nøkkelen til suksess er i dag å utstyre vaksinen med en rekke skreddersydde virkningsforsterkere.

10. januar 2011 av Klaus Wilhelm

Vaksiner er en av legevitenskapens største landevinninger. Leger har reddet utallige menneskeliv ved forebyggende å ruste opp menneskets immunsystem mot sykdomsfremkallende mikroorganismer. På den måten fikk man utryddet kopper, og sykdommer som meslinger og poliomyelitt er blitt så sjeldne at de kanskje vil kunne utryddes helt og holdent.

En vaksine etterligner en infeksjon og får immunsystemet til å reagere og deretter ”huske” sykdommen slik at det effektivt kan slå ned på sykdommen hvis den skulle dukke opp i kroppen senere. Vaksinens viktigste ingrediens er såkalte antigener som fremkaller en motreaksjon fra immunforsvarets side.

Tradisjonelle vaksiner med bivirkninger

Vaksinens viktigste ingrediens er såkalte antigener som fremkaller en motreaksjon fra immunforsvarets side.

Tradisjonelle vaksiner inneholder døde eller svekkede mikroorganismer som konfronterer immunsystemet med hundrevis eller tusenvis av fremmede antigener, noe som utløser en uhyre kraftig reaksjon. Det kan føre til et tilbakeslag i form av bivirkninger eller rett og slett en infeksjon med den sykdommen vaksinen skulle beskytte mot. Samtidig er det vanskelig å produsere slike vaksiner i stor skala fordi det kan være stor forskjell mellom de enkelte porsjonene.

Derfor er vaksineprodusentene i dag gått over til å utstyre produktene med noen genteknologisk fremstilte antigener som utløser en helt spesifikk immunreaksjon. Denne strategien gjør fremstillingen lettere og begrenser de uønskede bivirkningene. Problemet er bare at jo ”renere” vaksinen er, desto svakere og langsommere reagerer immunsystemet.

Forklaringen er at de nye vaksinene, i motsetning til forgjengerne som var utstyrt med komplette mikroorganismer, ikke inneholder adjuvanser, det vil si hjelpestoffer, som sikrer at immunsystemet raskt og effektivt angriper inntrengende virus eller bakterier.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: