moderkage

Forskere kan nå levere medisin til syke morkaker

Ved å behandle morkaken som en kreftsvulst er det for første gang blitt mulig å levere medisin direkte til dette organet. Det skal blant annet hindre for tidlig fødsel og utilstrekkelig vekst hos fostre.

12. mai 2016 av Karine Kirkebæk

Ti prosent av alle graviditeter ender med komplikasjoner, noe som kan resultere i en for tidlig fødsel eller svangerskapsforgiftning hos moren. Begge deler kan påvirke fosterets vekst.

Mange av disse komplikasjonene kan spores tilbake til en morkake som fungerer dårlig, slik at den av ulike grunner ikke leverer den nødvendige næringsstoffene.

Varmsøkende rakett

I en slik situasjon har legene hittil vært nødt til å gi moren en dose medisin og håpe at den kom fram til morkaken.

Men nå har en gruppe forskere fra universitetet i Manchester i England funnet opp en metode for å sende en slags varmesøkende rakett av medisiner mot morkaken.

Ser morkaken som svulst

Forskerne behandler rett og slett morkaken som en kreftsvulst. For morkaken oppfører seg faktisk slik. Den vokser raskt og omgår immunsystemet.

Derfor utsatte forskerne morkaken for to typer kjeder av aminosyrer – såkalte peptider – som brukes til å ramme kreftsvulster: CGKRK og iRGD.

Disse peptider kan ramme kreftsvulster, men de kan også bære med seg medisiner.

Risiko for noen mødre

I gravide mus har denne metode vært brukt med stor suksess. De mikroskopiske kjedene av aminosyrer fant veien til morkaken og leverte fra seg et veksthormon som styrket organet. I menneskeforsøk ser metoden også ut til å virke.

En ulempe ved behandlingen er likevel at den kan innebære en risiko for mødre med udiagnostisert kreft. Peptidene vet ikke hvor de skal – kreften eller morkaken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: