Vanna Belton

Blind kvinne får synet tilbake med stamceller

En amerikansk kvinne har etter fem år som blind fått synet delvis tilbake. Middelet bak mirakelet er stamceller fra hennes egen hofte som er blitt sprøytet inn i øynene hennes. Behandlingen ser også ut til å hjelpe mot grønn stær.

4. mars 2016 av Karine Kirkebæk

Ved å sprøyte stamceller inn i øyet på blinde mennesker har en lege klart å gi bl.a. pasienter med grønn stær synet tilbake.

For fem år siden mistet Vanna Belton synet.

Diagnosen var en betennelse på synsnerven. Det betyr at nerven er som en løs forbindelse og ikke lenger kommuniserer ordentlig med hjernen.

Behandlingen er ikke godkjent

Etter seks måneder ga legene opp håpet om at hun ville komme til å se igjen, skriver avisen The Baltimore Sun.

Men Vanna Belton ville ikke gi opp, og hun tok derfor kontakt med legen Jeffrey N. Weiss i et forsøk på å finne en behandling – om enn udokumentert.

For Weiss' behandling med stamceller oppfyller ikke helsemyndighetenes offisielle krav.

Mikroskopbilde av fosterstamceller. Foto: Wikimedia.

Legen gir ingen garanti

Selv om Weiss ikke garanterer at pasientene hans kommer til å se igjen, betalte Vanna Belton bortimot 170 000 kroner for den eksperimentelle behandlingen.

For det har lykkes Weiss å gi noe av synet tilbake til 60 % av 278 pasienter som har vært blinde på grunn av bl.a. forkalkning i øyet og grønn stær.

Sprøyter stamceller inn i øyet

Weiss og hans team tok stamceller fra Vanna Beltons hofte og skilte dem ut i en blodcelleseparator. De isolerte stamcellene ble sprøytet inn i og rundt netthinnen på hennes høyre øye og inn i venstre øyes synsnerve.

LES MER: Stamceller vil revolusjonere legevitenskapen

Ikke lenge etterpå kunne Vanna Belton lese nummerskilt, se kjæresten sin for første gang på fem år og trengte ikke lenger stokk til å bevege seg rundt med.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: