Nyresten bye bye

Berg-og-dal-bane rister løs nyrestein

En berg-og-dal-bane i Disney World er akkurat passe skummel til at smertefulle nyresteiner blir ristet løs og passerer ut gjennom kroppen. Du må bare huske å sette deg bakerst.

6. oktober 2016 av Mikkel Skovbo

Berg-og-dal-banen Big Thunder Mountain gjør mer enn å sørge for at passasjerene skjelver i buksene.

Den heseblesende banen i Disney World i Florida klarer også å riste smertefulle nyresteiner ut av urinlederen, viser en studie foretatt av David Wartinger, professor i urologi ved Michigan State University.

Faktisk blir det fart på nyresteinene i hele to av tre turer.

Se Big Thunder Mountain Express suse av gårde i Disney World:

Bakerste seter best mot nyrestein

Professor Wartinger undersøkte berg-og-dal-banen etter tips fra flere pasienter som opplevde å bli kvitt sine nyresteiner etter en tur i den imponerende attraksjonen.

Forskeren utviklet en 3D-modell av en nyre, plasserte den i en ryggsekk og tok selv turen med berg-og-dal-banen en rekke ganger.

Nyresteinene plassert i modellen viste seg ganske riktig å bli ristet løs, slik at de kunne passere gjennom urinlederen.

Når Wartinger satt bakerst i vognsettet, skjedde det 64 prosent av gangene, mens det bare skjedde 17 prosent i de forreste vognene.

Big Thunder Mountain er vridd perfekt

Wartinger mener at kraftpåvirkningen i de bakerste setene, sammen med berg-og-dal-banens spesielle utforming, er årsaken til nyrestein-passasjene.

– Den perfekte berg-og-dal-bane er ujevn, ganske rask og har mange svinger og bakker, men snur seg ikke på hodet, sier han.

Hvis banen blir for rask, eller hvis det blir looper i den, vil G-kraften holde nyresteinene fastlåst i stedet for å riste dem løs.

Det neste skrittet for den amerikanske forskeren blir å teste berg-og-dal-bane-teoriene sine med virkelige pasienter.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: