tatoo removal

Kan man fjerne en tatovering helt?

Tatoveringer kan godt fjernes, men det er dyrere, mere smertefuldt og tager længere tid end at få dem lavet. Samtidig risikerer man, at processen efterlader ar, og at tatoveringen ikke forsvinder fuldstændigt.

28. november 2011

Man behandles nesten alltid med en såkalt Q-switched laser når eks-kjærestens navn må bort. Prinsippet er at energien i laserstrålen sprenger fargekornene i tatoveringsblekket i mikroskopiske fragmenter, som kroppens immunforsvar fjerner senere.

For å sikre at det hele skal foregå så effektivt som mulig, må laserens bølgelengde samsvare med bølgelengden på det lyset som fargekornene fortrinnsvis absorberer. Denne bølgelengden er avhengig av blekkfargen. For å fjerne for eksempel en flerfarget havfrue må man altså gjennomgå flere laserbehandlinger med forskjellig laserutstyr.

Generelt kan man si at det er lettest å fjerne de mørke fargene, mens det krever flere behandlinger for å få bort lyse farger. De energistinne laserstrålene vil alltid til en viss grad skade huden, og derfor bør det gå minst seks uker mellom hver behandling for at huden skal klare å hente seg inn. Dermed kan det ta mer enn ett år å fjerne en tatovering.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: