nb_u09 Siri

Apple lærer Siri svensk og dansk til sommeren

Den digitale assistenten Siri har vært på språkkurs, og om få måneder vil danske og svenske Apple-kunder kunne snakke til smarttelefonene. Finner og nordmenn må fortsatt ty til tegnspråk.

26. februar 2015 av Carsten Nymann

Apple håpet på å revolusjonere måten vi alle sammen bruker mobiltelefoner på da firmaet i 2011 rullet ut stemmestyringsprogramvaren Siri i alle nye iPhoner.

Inntil videre har revolusjonen likevel vært forbeholdt de store språkområdene som engelsk, fransk og kinesisk, men standhaftige rykter sier nå at Siri kommer til Skandinavia til sommeren.

Apple lanserer Siri ved oppgradering

I følge den vanligvis velinformerte bloggen 9to5mac.com vil Siri bli rullet ut på svensk og dansk i forbindelse med en oppgradering av styresystemet iOS.

Siri vil blant annet også forstå nederlandsk, russisk og portugisisk, mens finsk og norsk fortsatt er under utvikling. Apple hyret allerede i 2012 finske og norske oversettere.

Siri svarer på alle mulige spørsmål

I følge Apple er ideen bak Siri at du muntlig kan stille telefonen et hvilket som helst spørsmål, og den vil da enten stille utdypende spørsmål eller straks undersøke saken og gi deg et svar.

Siri skal forstå alt fra spørsmål som ”hvilket år er Stephen Hawking født?” og ”når går neste buss” til mer utspekulerte forespørsler som, ”jeg har lyst på kinesisk, er det en restaurant i nærheten?”.

Siri trekker på servere hos Apple

Normalt krever denne formen for ”kunstig intelligens” enorm prosessorkraft, men fordi Siri er trådløst koblet til servere hos Apple, trekker hver smarttelefon i prinsippet på dataoppsamling fra samtlige Siri-telefoner.

En utrulling av Siri i et nytt språkområde krever ikke bare at programvaren forstår spørsmålene som blir stilt, men også at Apple har tilgang til opplysninger hos lokale telefonregistre, trafikkselskaper psv.

Jobber Apple med avatarer?

Neste skritt for Apple og Siri kan godt være at den digitale assistenten overtar pliktene dine fullstendig. Les mer i artikkelen under:

Siri

Siri begynte livet tilbake i 2003 som en utløper av et stort kunstig intelligens-prosjekt, som var finansiert av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Utviklingsarbeidet foregikk på Stanford University, der nordmannen Dag Kittlaus utviklet og til slutt navnga teknologien Siri.

I 2010 snappet Apple opp teknologien og innlemmet Siri i sin den gangen nye iPhone 4S.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: