Skityper

Guide: Velg riktige ski

Å finne de riktige skiene er som å lete etter nåla i en snødrive. Med mindre du vet nøyaktig hva skiene skal skal brukes til.

27. januar 2016 av Babak Arvanaghi

Du tropper ikke opp i ditt eget bryllup i pyjamas, og du spenner ikke på deg langrennsskiene når veien nedover fjellsiden er belagt med puddersnø. Men der valg av bryllupsantrekk er innlysende, er det straks vanskeligere å navigere i jungelen av ski. For hvilke egner seg best til hva?

I sportsbutikkene kan du velge blant utallige ski, alt fra snowblades og monoski til telemarkski. Vi har samlet tre av de mest brukte alpinskiene på all verdens skisportssteder og forklarer hvorfor de ser ut som de gjør.

Ski skal bule riktig

De aller fleste ski har en timeglassfigur og er smalest der hvor foten festes på skien i bindingen. Jo smalere "taljen" er i forhold til resten av skien, desto krappere kan skien svinge.

Dessuten buler skien opp fra underlaget. Og det er her en av de største forskjellene på de ulike skitypene er.

I skiterminologien opererer man med to begreper:

? CAMBER når skien buler opp fra underlaget på midten som en konkav figur:

? ROCKER når skien buler mest opp i endene som en konveks figur:

Camber og rocker gir henholdsvis skiene stabilitet og flyteevne.

1. Harde ski til løyper

De harde, preparerte løypene er carvingskiens domene. De populære skiene er designet til å kunne ta krappe svinger og sikre stabilitet når underlaget er hardt.

Skiene er bygget til å kjøre en vei: fremover. Derfor er bindingen også plassert bak på skien, og enden har en annen form enn tuppen. Taljen er svært smal slik at svingene kan bli skarpe, og selve skien er relativt hard slik at den holder seg stabil selv når farten er høy.

Foran er skien rocker, men resten av skien er camber. Det gjør skien bedre i stand til å holde seg oppå snøen hvis snøen er våt, og samtidig gjør utformingen det lettere for skiløperen å holde balansen.

Carvingski er oftest designet etter forskriften rocker/camber. /evo.com

2. Parkski kjører i begge retninger

Når hoppene skal landes og rails og bokser nedlegges, er det viktig med en ski som er fleksibel. Altså en ski som ikke straffer skikjøreren med knall og fall hvis landingen er en tanke skjev. Derfor er parkski – også kalt freestyleski – relativt myke, slik at de gir etter ved skjeve landinger.

På samme måde som carvingskiene har freestyleskiene svært smal talje for å kunne ta krappe svinger. Men de er oftest kortere enn sitt løypedesignede motstykke og kan derfor ta enda krappere svinger.

Hastigheten blir ikke særligt høy i parken, og derfor er det heller ikke nødvendig med en ski konstruert for fart. Til gjengjeld er det en fordel med en ski som kan kjøre baklengs – såkalt switch. Skiene er symmetriske, bindingen er plassert på midten, og enden buer opp på samme måte som tuppen – og derfor kalles skiene da også twintips.

Skiene er oftest camberski med rocker foran og bak. Sammen med den myke kjernen gjør formen det lettere å holde balansen i parken, men går samtidig ikke på akkord med kontakten med underlaget.

Parkski er som regel rene camberski. /evo.com

3. Ski i puddersnø er store

Utenfor de preparerte og oppmerkede områdene hersker puddersnøen – løssnø som ikke er blitt presset sammen til et hardt underlag som i løypene. Og her er det viktigste for skiløperne å holde seg oppå de løse krystallene i stedet for å synke nedi det dype pudderlaget.

Freerideski, som er laget for pudder, er derfor svært brede – minimum 115 millimeter på det smaleste – og svært lange. Den store kontaktflaten gjør det vanskeligere for skiene å synke nedi.

Rocker-formen er den herskende i offpiste. Formen er med til å skyve skiene oppå løssnøen og dermed holde skiløperen oppe.

Freerideski er ofte rene rockerski. /evo.com

Skiene er ikke nødvendigvis timeglassformede fordi kjøringen ikke krever samme kvasse kontakt med underlaget som i løypa. Derfor er det ikke uvanlig å se freerideski der tuppen og enden er de smaleste stedene på skien.

Ski alene er ikke nok

Når turen skjer offpiste, er skiene ikke det eneste utstyret som må være i orden. Skredfaren lurer, og derfor er det nødvendig å ha med seg det rette sikkerhetsutstyret. Les mer i vår store artikkel om ski og skiløp:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: