Goran Ivaniševic

Hvorfor spretter en tennisspiller ballen i bakken før serven?

Noen tennisspillere spretter ballen i bakken flere ganger før de server. Har sprettingen noen egentlig betydning? Er det for å varme opp ballen?

1. september 2009

Det er serven som setter i gang spillet, så det er avgjørende at tennisspilleren har total konsentrasjon idet hun eller han sender ballen av sted. Det er derfor mange spillere spretter ballen i bakken et par ganger før de tar serven.

Ballsprettingen har nemlig ingen praktisk betydning – det gjøres bare for å falle til ro og oppnå en mental balanse for best mulig å konsentrere seg om det viktige slaget. Når en tennisspiller spretter ballen i bakken, er det nærmest et ritual, og det er opphavet til en regel som påbyr at man i internasjonale turneringer bare får bruke noen få sekunder på slike innledende øvelser.

Kjente tennisspillere har utviklet andre former for ritualer i forkant av serven. Én spiller måtte alltid rulle ballen mot trøyen før han servet mens en annen først var helt klar etter å ha dratt shortsen litt nedover.

Men en tidligere toppspiller, kroatiske Goran Ivaniševic, ble kjent for å gå rett på sak. Han gikk målbevisst frem til streken, løftet armen og fyrte av en knallhard serve ute nå nøle.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: