Football kick

Hvorfor skrur ballen?

I noen sportsgrener kan man tydelig se at en ball forandrer retning i luften. Hvilke krefter er det som innvirker på ballen?

1. september 2009

Det er tre viktige krefter som virker inn på en skruball. For det første er det tyngden som trekker ballen nedover, og for det andre er det luftmotstanden som virker mot ballens bevegelsesretning. Og endelig er det magnuskraften som har hovedansvaret for skruballens besynderlige oppførsel. Den er oppkalt etter et banebrytende arbeid fra 1852 av den tyske fysikeren Gustav Magnus.

En ball skrur eller spinner når den treffes på siden av for eksempel en fotballstøvel eller en bordtennisracket. Er ballen blitt truffet på høyre side, roterer den mot urviseren (sett ovenfra) og vil på grunn av magnuskraften gjøre en sving mot venstre.

Effekten skyldes Bernoullis lov som sier at en luftstrøm i rask bevegelse over en flate har et lavere trykk enn en luftstrøm i langsom bevegelse. På ballens høyre side vil rotasjonen og strømmen fra luftmotstanden gå i hver sin retning og derfor redusere lufthastigheten. På venstre side vil de derimot gå i samme retning og øke lufthastighten. Når det skjer, faller trykket på venstre side av ballen, og resultatet blir at ballen trekkes mot venstre.

Det er jo ikke alltid at baller har sideskru, men magnuskraften vil påvirke dem uansett. For eksempel vil en bordtennisball som får et slag på undersiden, presses oppover med det resultat at den holder seg lenger i luften.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: