nb_u45 exorcism

Paven godkjenner eksorsisme

De fleste kjenner den edle kunsten djevelutdrivelse fra film og bøker, men eksorsisme drives fortsatt i stor stil i den katolske verden. Pave Frans har nettopp holdt en stor konferanse med eksorsister fra hele verden.

6. november 2014 av Carsten Nymann

Eksorsister driver ut onde ånder fra uskyldige ofre som er blitt besatt av demoner.

Fenomenet har eksistert siden 1400-tallet, og selv om besettelser ikke kan bevises vitenskapelig, trives eksorsismen også i dag.

Over 300 eksorsister fra hele verden har nettopp vært på konferanse i Vatikanet, der yrket offisielt ble anerkjent av Pave Frans.

Mor Teresa utsatt for eksorsisme

Eksorsisme utføres ikke bare blant katolikker, men praktiseres også hos bl.a. hinduer og muslimer, og har inspirert til en mengde romaner og filmer.

Mor Teresa og kunstneren Salvador Dali er to av de mer prominente personene som gjennom historien har fått utført eksorsisme.

Eksorsisme erstattet av psykoanalyse

I takt med at forskerne er blitt bedre kjent med menneskelige psyke og hjernens fysiologiske forbindelser, kan de fleste tegnene på besettelse tilskrives kjente lidelser.

Hysteri, mani, psykoser, Tourettes syndrom, epilepsi, schizofreni og splittet personlighet er alle sykdommer der symptomene kan ligne litteraturens klassiske besettelser.

Ofre etterspør eksorsisme

Men det er ikke bare eksorsistene som kan beskyldes for å ha trukket forhastede slutninger. Også pasientene har bidratt til historiene.

Ifølge den islandske psykiateren Haraldur Erlendsson mener 29 prosent av pasientene med splittet personlighet at deres alter ego er djevelens verk.

Det finnes dessuten eksempler på maniske pasienter som har vært fullstendig overbevist om at de har vært besatt av en eller flere demoner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: