Adam og Eva

Kvinnen ble skapt av mannens penisben

Bibelforsker hevder at Eva ble skapt av Adams penisben – ikke ribbenet hans.

6. januar 2016 av Signe Sørensen

De siste par tusen årene har vi misforstått Det gamle testamente. Det mener i hvert fall en religiøs forsker i bibelske tekster og gammelhebraisk ved American Jewish University.

Ziony Zevit har kikket lenge og dypt i den gamle hebraiske bibelen, og er kommet frem til at det gammelhebraiske ordet tsela – som betegner den kroppsdelen som gud skapte Eva av og som man hittil har oversatt til ribben – slett ikke betyr ribben.

Ifølge ham blir ordet tsela brukt over 40 ganger i den gamle hebraiske bibelen, og de fleste gangene brukes det som et navn for noe som stikker ut fra noe annet: En kirkes sidebygning, en utstikker fra en fjellkjede eller lignende.

Teori unngår anatomisk problem

Ifølge Ziony Zevit mente oldtidens jøder altså ikke at Eva ble skapt av Adams ribben. For øvrig har menn og kvinner like mange ribben – 24 – og ingen av kjønnene ser ut til å mangle et. Det har lenge vært en stein i skoen for religiøse forskere som har strevd med å forklare hvor det ekstra ribbenet skulle ha sittet.

Zevits nye teori unngår selvfølgelig helt dette anatomiske problemet.

Samtidig løser Zevits teori et annet anatomisk mysterium: Hvor er mannens penisben?

Eva ble ikke skapt av et ribben, men i stedet av en "utstikkende del" fra Adam. En vannrett del som stikker ut fra det loddrette korpus … Man ser hvor dette bærer hen.

Kvinnen er det manglende penisbenet

Da Ziony Zevit var kommet frem til at tsela måtte bety "utstikkende del", resonnerte han seg frem til penisbenet ut fra et begrenset antall muligheter: Det var nok ikke snakk om Adams arm, da det i Bibelen ikke står noe om at Adam bare skulle ha hatt én arm. Det samme gjelder føttene hans.

Penisbenet derimot har alltid glimtet med sitt fravær i det menneskelige hannkjønn. Mange andre dyrearter, bl.a. sjimpansen og gorillaen, har et ben som hjelper penis med å holde seg stiv under samleie. Mange har teoretisert om årsaken til at mennesket ikke har dette "baculum".

Eva skyld i den myke mann

Nå hevder Ziony Zevit altså å ha løst gåten og forklarer sin nye teori i en artikkel i tidsskriftet The Biblical Archaeologic Review.

Dermed får kvinnen enda en byrde på sine skuldre fra Det gamle testamente: Ikke bare forårsaket Eva syndefallet, hun forårsaker også mannens ereksjonsproblemer – hun er en ulykkesfugl, den Eva. Vel, med mindre man er Pfizer og langer Viagra over disken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: