nb_u06 Iceland

Islendinger gjenopptar vikingtro

På Island vender åsatroende nå kristendommen ryggen og oppfører et tempel til tilbedelse av Tor og Odin. Tempelet er det første av sitt slag siden vikingtiden.

5. februar 2015 av Carsten Nymann

I følge krønikeskriveren Ari Thorgilsson vedtok det islandske alltinget i år 1000 at landet offisielt var kristent.

Likevel var utøvelsen av islendingenes hedenske norrøne religion tillatt, bare man holdt det for seg selv.

Sistnevnte passus er tilsynelatende blitt tatt alvorlig helt frem til i dag, for nå får islandske åsatroende for første gang siden vikingtiden sitt eget tempel.

Island er mekka for åsatroende

Medlemmene av det islandske åsatrosamfunnet er i følge Islands Statistikk tredoblet i løpet av det siste tiåret til rundt 2400 medlemmer.

I følge representanter for trossamfunnet Ásatrúarfélagið tar medlemmene likevel ikke beretningene om Tor, Odin og co. bokstavelig.

”Vi ser historiene som poetiske metaforer og en manifestasjon av naturkreftene og den menneskelige psyke”, forklarer lederen Hilmar Örn Hilmarsson til avisen The Guardian.

Island er ikke unikt

Nyere forskning i religion viser da også at valget av guder og myter i all vesentlighet er likegyldig for at en religion skal tjene sitt formål.

Et stort forskerteam satte seg for få år siden ned for å forklare hvorfor mennesker på tvers av verden tilsidesetter evolusjonsbiologisk logikk og tilslutter seg en religion.

Undersøkelsen viste at religionen – uansett rammefortelling – førte til orden i gryende samfunn og lukte ut parasitter, snyltere og røvere:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: