Johannes Paul 2

Hvorfor kysser paven jorden?

Den tidligere paven, Johannes Paul 2., kysset jorden når han kom til et sted. Hva er forklaringen på det?

Ikke alle paver kysser jorden. Dagens sittende pave, Benedikt 16., er ikke spesielt kjent for å gjøre det, mens forgjengeren, Johannes Paul 2., holdt skikken godt i hevd i forbindelse med sin omfattende reiseaktivitet.

Det finnes to hovedforklaringer på hvorfor paver kysser bakken. Den ene går ut på at paven gjør det i ærbødighet for og av kjærlighet til landet og befolkningen han er kommet for å besøke. Den krumbøyde og ydmyke stillingen tilsvarer den en tjener eller undersått tidligere måtte innta overfor sin herre. Denne typen tilbedende kyss kan også tildeles hellige symboler som Bibelen, nasjonalflagget og fedrelandets (eller andre lands) jord.

Den andre forklaringen har som utgangspunkt eldre tiders tradisjon med å kysse jorden og plante et flagg i et nyerobret land. Da Columbus gikk i land på den øya han senere kalte San Salvador, bøyde han seg ydmykt frem, kysset bakken, plantet det spanske flagget og erklærte at øya fra da av var spansk.

Gestus med sterk symbolverdi

De som ser positivt på Johannes Pauls besøk, tolker kysset som en respektfull handling, mens kritiske observatører ser det som et forsøk på å vinne hele eller deler av befolkningen på reisemålene for katolisismens sak.

Den sterke symbolverdien som ligger i å kysse et lands jord, kom særlig til uttrykk under Johannes Pauls reise til Midtøsten i 2000, da han besøkte både Israel og den palestinske flyktningleiren Dheisheh. Da han landet på Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv, kysset han jorden der, og da han besøkte leiren, ble han overrakt en skål med jord fra Vestbredden. Han kysset den også, noe som i pressen ble tolket som et tegn på at paven gikk inn for to stater: den israelske og den palestinske.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: