Mythbusters

Mythbusters takker for seg

Etter 14 år på skjermen er det slutt med Mythbusters. Det populære programmet går inn i sin siste sesong i det nye året.

29. oktober 2015 av Babak Arvanaghi

De har testet om man kan lure et alkometer. De har undersøkt feilene i Star Wars. Og de har lett etter den brune lyden, som angivelig kan få mennesker til å gjøre i buksene.

Men nå er det slutt: Fra januar sender Mythbusters sin desidert siste sesong. I den anledning har vi samlet noen av de mest overraskende oppdagelsene som vertene Jamie Hyneman og Adam Savage har gjort.

"Elefanter er redde for mus"

En liten, hvit mus var nok til å gjøre ville elefanter nervøse og få dem til å velge en annen vei. Adam og Jamie kunne knapt tro sine egne øyne og gjentok forsøket flere ganger. Hver gang kom de frem til samme resultat: Elefanter ER redde for mus.

"Man kan drukne i kvikksand"

Både i filmer og Donald Duck-blader blir personer fanget i kvikksand og dratt mot bunnen. Jo mer de beveger seg, desto fortere går det. Men i den virkelige verden forholder det seg annerledes ...

"En bevegelsessensor lar seg lure"

Sensoren virker ved hjelp av lyd, og derfor forsøker teamet seg med forskjellige lydabsorberende metoder. Overraskende nok er det en av de mest fjollete metodene som virker best.

"Gaffateip kan redde skipbrudne"

Jamie og Adam blir forlatt på en øde øy og får utlevert en pall med gaffateip som de skal klare seg med. De lager blant annet sovearrangementer og et nødrop, og en kano som takler de store bølgene. Alt sammen ved hjelp av det sølvfargede vidundermiddelet.

"Man kan unnslippe en kule"

Du ser munningsilden fra en snikskytter flere hundre meter unna. Er det mulig å kaste seg i dekning før kulen treffer? Det lykkes faktisk for Jamie når avstanden er over 500 meter. I virkeligheten er det usannsynlig at det lar seg gjøre.

Styrter et fly hvis en rute knuses?

Få ting er så myteomspunnet som en reise med fly – muligens fordi mange forbinder det å fly med risiko og rett og slett har angst for at noe skal gå galt underveis.

Hva er sant og hva er myte? I denne artikkelen tester vi myter om fly:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: