nb_u15 Spotify

Apple tar opp kampen mot Spotify

En sterkt forbedret bredbåndshastighet muliggjorde de abonnementsbaserte strømmetjenestene Spotify og Netflix. Nå gjør Apple og flere andre seg klare til til å gå inn i markedet.

9. april 2015 av Carsten Nymann

Film, TV-programmer og ikke minst musikk flyter inn i mobiltelefonene våre i en evig strøm av nuller og ettall. Ikke minst på grunn av den svenske tjenesten Spotify.

Den såkalte strømmeteknologien der brukeren med abonnement kan se film og høre musikk fra nettet, har utkonkurrert både DVD-er, CD-er og nedlastinger.

Apple vil også være med

Nå gjør blant andre teknologigiganten Apple seg klar til skyve Spotify ut av de musikkavhengiges iPhoner ved å relansere amerikanernes egen Beats-tjeneste.

Beats ble utviklet av musiker og produsent Dr. Dre, og ekspertene tror at tjeneste i nær fremtid vil bli en del av Apples operativsystem iOS.

Les mer om trådløs teknologi

Replikker og strofer blir til data

Teknisk sett er strømming nettopp det – en strøm av data fra en server, som leveres enten via kabel eller radiobølger til en dekoder (et apparat, en app eller en plugin i en nettleser). Dekoderen omgjør strømmen til avspillbare data.

Dekoderen – eller avspilleren – henter og omgjør med hensikt dataene ørlite grann raskere enn den gjengir musikken eller filmen.

Overskuddsdataene lagres i en såkalt buffer som skal sikre at avspillingen ikke blir brutt selv om det oppstår forsinkelser i datastrømmen.

Teknologisk fremskritt skapte strømmesuksess

Særlig filmer og TV-serier krever overføring av store datamengder, og for få år siden ville det vært umulig å se en Hollywood-film på en vanlig datamaskin og få noe meningsfylt ut av den, rett og slett fordi brukerens modem ikke hadde kunnet overføre tilstrekkelige datamengder raskt nok.

Da 64k-modemet ble lansert i 1986, kunne det overføre 64 000 biter per sekund via kabel. Til sammenligning vil en moderne 4G-telefon om ikke lenge kunne hente 1 000 000 000 biter per sekund – trådløst.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: