NB_u24 Apple

Apple maner til krig mot Spotify og Wimp

Programvaregiganten Apple lanserer en ny tjeneste som skal avløse iTunes. Apple Music blir en direkte konkurrent til strømmetjenester som Spotify.

11. juni 2015 av Babak Arvanaghi

Apple har akkurat lansert en ny musikktjeneste – Apple Music. Selskapets direktør, Tim Cook, presenterte tidligere denne uken den nye tjenesten på utviklerkonferansen World Wide Developer Conference.

Tjenesten er en strømmetjeneste som skal ta opp kampen mot bl.a. Spotify, som har ligget foran Apples iTunes i en årrekke. Tjenesten byr på on demand-strømming av hele det tilgjengelige musikkbiblioteket på iTunes. Den inneholder også en radiostasjon kalt Beat One og en plattform kalt Connect, som gjør det mulig for kunstnere å komme nærmere publikum.

Apple har alliert seg med noen av tidenes største kunstnere for å få ut budskapet.

I tillegg til å bli innlemmet i Appleprodukter vil Apple Music også bli gjort tilgjengelig på Android og PC. Tjenesten blir lansert 30. juni.

Replikker og strofer blir til data

Rent teknisk er strømming en datastrøm fra en server som leveres enten via kabel eller radiobølger til en dekoder (et apparat, en app eller en plugin i nettleseren), som omdanner og spiller av dataene.

Dekoderen – eller spilleren – henter og omdanner data en tanke raskere enn den spiller av musikken eller filmen. Informasjonen lagres i en såkalt buffer, som sikrer at avspillingen ikke avbrytes selv om det oppstår forsinkelser i datastrømmen.

Teknologisk fremskritt skaper strømmesuksess

Særlig film og TV-serier er svært datatunge, og for få år siden ville det være umulig å se en Hollywoodfilm i HD på en vanlig datamaskin fordi brukerens modem simpelthen ikke ville kunne overført tilstrekkelig data raskt nok.

Da 64k-modemet ble introdusert i 1986, overførte det således 64 000 bit pr. sekund via kabel. Til sammenligning vil en moderne 4G-mobiltelefon om kort tid trådløst kunne hente 1 000 000 000 bit pr. sekund.

Men i fremtiden blir hastigheten enda høyere. Sammen med mer avanserte datamaskiner kan teknologien være med på å sikre oss evig liv.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: