Santa Claus and reindeers

Hvor bor julenissen?

I USA kommer han fra Nordpolen, mens finnene tviholder på at han bor i Finland. Julenissen er en etterspurt herre.

18. desember 2012 av Lars Thomas

Hvor bor julenissen? Spørsmålet har vært opphav til mange historier og diskusjoner i tidens løp og har ført til noe i nærheten av diplomatiske kriser mellom nasjonene.

Fordi kommersielle krefter i stadig stigende grad overtar julen, har det kommet et økende antall forslag om gavegiverens endelige adresse. Etter nordamerikansk tradisjon holder nissen til på Nordpolen, noe tegneren Thomas Nast i høy grad må ta ansvaret for, siden det var han som i 1866 lanserte nettopp dette adresseforslaget.

Andre land har foretrukket å plassere julenissen innenfor egne grenser. Ifølge dansk tradisjon bor han på Grønland, mens finnene meget bestemt hevder at han bor like utenfor byen Rovaniemi – opprinnelig bodde han på et øde og isolert fjell nordøst i Finland, men det var litt for langt unna og mer besværlig å markedsføre. For øvrig vet enhver nordmann at julenissen faktisk er norsk, og at finnenes julenisserov spiller liten rolle og ikke er noe å ta altfor høytidelig.

I andre fortellinger har han bodd både i Tyrkia og på et fjernt og øde sted langt mot nord i Russland. Det første alternativet er ikke noe dårlig forslag, for det var der Sankt Nikolaus, julenissens stamfar, kom fra.

Et nokså nytt forslag går ut på at han har tilhold i fjellene på grensen mellom Kirgisistan og Kasakhstan. Av logistikkmessige årsaker et dette svært praktisk når gavene skal deles ut. Lokaliseringen har for øvrig fått kirgisiske myndigheter til å love å kalle opp et fjell etter julenissen.

I noen land gjør man ikke så mye ut av hvor han bor, det gjelder både i Sverige og her til lands, og i Nederland er bostedet også litt mer diffust, selv om den nederlandske julenissen Sinter Klaas pleier å ankomme med skip fra Spania.

Kilder: en.wikipedia.org: Santa Claus www.kristendom.dk www.historie-online.dk

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: