Monkey eating in tree

Fortidsaper la kimen til skam

12. mai 2011 av Klaus Wilhelm

Det er bred vitenskapelig enighet om at mennesket i sin tid utviklet bluferdighet på grunn av sosiale hierarkier, altså asymmetri. Fenomenet oppsto trolig allerede hos tidlige aper, mener primatologen Frans de Waal ved Yerkes National Primate Center i Atlanta. I dag kan man nemlig hos sjimpanser – våre nærmeste slektninger – fremdeles se en mulig forklaring på hvordan menneskets bluferdighet i sin tid oppsto.

I sjimpanseflokken er det et strengt hierarki der hvert individ har sin spesielle plass. Nettopp dette hierarkiet skapte i sin tid grunnlaget for bluferdighet. Bare alfahannen har rett til å pare seg med en hunn som er i brunst. Hannene langt nede i hierarkiet vet det godt, men likevel gjør de hva de kan for å nærme seg de attraktive hunnene. Hvis alfahannen oppdager tilnærmelsene, reagerer synderen ved å vende blikket bort, se ned i bakken og fortrekke ansiktet i en grimase som minner om et forlegent smil. Når alfahannen ser det signalet, lar han være enhver form for aggresjon.

Konkurranse skaper skam

For å unngå å bli avbrutt midt i en paring skjuler de underordnede apene seg ofte i busker og trekroner når de sniker seg til sex med hunnene. Ønsket om å ha sex uten å bli sett tolker de Waal som en konsekvens av konkurranse.

”En underordnet hann som parer seg i full offentlighet, har brutt en sosial regel,” mener han. De fleste mennekser får kuldegysninger bare ved tanken på å bli oppdaget under selve elskovsakten. Skulle det skje i virkeligheten, har de aller fleste mest lyst til å synke i jorden, nøyaktig som de underordnede hannene hos våre pelskledde fettere i skogene i Afrika.

Men én ting gjør ikke apene – i motsetning til oss: Å rødme – det synlige tegnet på skam som ligger utenfor viljens kontroll – er en spesielt menneskelig egenskap, som også hyppig kan observeres hos naturfolk. En undersøkelse utført under ledelse av psykologiprofessor ved universitetet i Osnabrück avslørte at 98 av 135 språk fra hele verden har et ord for å rødme som følge av skam. Språk som ikke har noe sånt ord, praktiseres som regel av mennesker med mørk hud.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: