Inuit

Inuitter fikk C-vitamin fra dyreinnvoller

Inuittene hadde ikke direkte tilgang til fersk frukt og grønnsaker. I stedet spiste de dyreinnvoller, som også inneholder det livsviktige C-vitaminet.

14. desember 2016

På 1500-, 1600- og 1700-tallet ble sjømenn ofte rammet av skjørbuk.

De opplevde blodmangel, med hudblødninger, tretthet, vekttap og så mykt tannkjøtt at tennene falt ut.

[>> Vil du bli med høyt mod nord? Bli med på ekspedisjon til Svalbard!](http://bonnierexpeditions.no/tours/svalbard/)

Skjørbuk skyldes mangel på C-vitamin, som vi får fra frukt og grønnsaker, noe det var lite av på havet.

Inuitter overlevde på tarmer og mager

Inuitter på Grønland overlevde, til tross for at de ikke fikk i seg frukt og grønnsaker.

De skaffet seg vitaminet ved å spise innvoller, for eksempel reinsdyrmager og tarmer fra ryper.

Nesten alle dyr lagrer C-vitamin i magen og tarmene, så inuittene rådet over en uuttømmelig kilde til vitaminet.

INNVOLLER ER FULLE AV VITAMINER

? LEVER: Inneholder B-vitaminet folat, som bygger opp cellers arvemasse, samt A- og C-vitaminer. ? HJERTE: Inneholder B-vitaminer og mineralene kalium, fosfor, jern og selen. ? NYRE: Inneholder A- og B-vitaminer og mineraler som kalium, fosfor, jern og sink.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: