Nisser

Er julenissen virkelig den ekte julenissen?

Betegnelsen julenisse er entydig, men er han virkelig en ekte nisse?

9. desember 2010 av Lars Thomas

Julenissen er overhodet ingen nisse. I realiteten har nissene eksistert betydelig mye lenger i fortellingene enn den rødkledde og lett korpulente karen med rød og hvit dress. Nissene er egentlig fjøsnisser – små mannslignende skikkelser som levde på bondegårdene i Norden der de tok seg av dyrene og sørget for gode avlinger – vel å merke om de ble behandlet anstendig og med respekt. Gjorde man ikke det, var ikke fjøsnissen sen om å skifte ut de gode gjerningene med alle slags ulykker og uhell.

Historiene om nissene ble senere spredd til alle verdenshjørner blant annet med emigrantene som tok med seg hjemlandets historie og folklore til de nye fedrelandene. Enkelte historikere mener at det er fjøsnissene, skjeggete små menn med luer, som til en viss grad har gitt inspirasjon til tegnerne som på 1800- og 1900-tallet ga julenissen det utseendet han er best kjent for i dag.

Det er uvisst når fjøsnissene fikk rollen som den andre julenissens assistenter. Uansett har de nå, i takt med den økende urbaniseringen av landsbygda og industrialiseringen av jordbruket, stort sett forlatt de gamle bondegårdene til fordel for lønnet deltidsarbeid på julenissens verksted.

I den britiske og amerikanske juletradisjonen er fjøsnissen er nokså ukjent størrelse. Der søker julenissen heller hjelp blant små grønnkledde alver.

Kilder: www.littlepeople.net Nationalencyklopædien dk.wikipedia.org

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: